Voor Jan Jong, eigenaar van Jong Gras uit Lutjebroek in Noord-Holland en Fieldmanager bij FC Dordrecht, is het zonneklaar: de Turf Tank One – voorheen bekend als de Intelligent One – is zo’n machine. Het is ’s werelds eerste autonome belijningsrobot die via GPS efficiënt en effectief belijningen produceert. De robot werkt met vier verschillende GPS-satellietsystemen waardoor hij uiterst nauwkeurig werkt.

Tijdwinst
Jong heeft de machine aangeschaft vanwege de tijdwinst die de robot realiseert voor het belijnen van sportvelden. Het handmatig uitzetten kost veel tijd en energie. Twee personen kunnen maximaal twee velden per dag belijnen. De Turf Tank One kan in dezelfde tijd liefst zeven tot tien velden per dag uitzetten. Bovendien kunnen, indien nodig, andere werkzaamheden worden uitgevoerd als de machine zijn belijningsronde doet. Jong vindt het een prachtige uitvinding en een mooi stukje techniek. “Een machine waar niets op aan te merken is. Alleen bomen kunnen nog wel eens voor een kleine verstoring zorgen. Maar ook dat is eenvoudig op te lossen. De Turf Tank One is voor mij een duurzame aanwinst, die ik vrijwel het gehele jaar door gebruik. Voor de eerste belijningen bij de start van het seizoen, voor het bijwerken tussendoor en na de winterstop.”

Of het nu voor voetbal, baseball, softball, rugby of atletiek is, overal kan de machine worden ingezet. Daarnaast kan deze robot zowel op natuurgras als harde ondergronden uit de voeten en bespaart door effectief en precies spuiten ook op het gebruik van belijningsverf. Jong heeft daarvoor de Fleet Line Marking verven aangeschaft. Een hoogwaardig en duurzaam product. De Fleet belijningsproducten worden steeds meer gebruikt door betaalde voetbalclubs zoals Vitesse, FC Utrecht, FC Dordrecht en ADO Den Haag.

Jan Jong met de Turf Tank One machine die hij via Milati heeft aangeschaft

Breed inzetbaar
Jong heeft de Turf Tank One inmiddels ook ingezet voor iets heel anders dan de belijning van voetbalvelden. Via zijn netwerk kwam de vraag van een openluchtbioscoop voor het uitzetten van parkeerplaatsen. “De organisatie verwachtte enkele honderden auto’s en zocht hulp bij het indelen en aanduiden van de parkeervakken. De Turf Tank One is ook voor dit soort werk uitermate geschikt en dus breed inzetbaar. In een vrij korte tijd waren de benodigde parkeervakken gerealiseerd en de organisatie erg enthousiast. De evenementensector kan zeker voordeel hebben van deze robot. Zo zijn er afgelopen zomer bijvoorbeeld in verschillende recreatielocaties de 1,5 meter coronacirkels gemaakt. Ik verwacht zeker dat er meer projecten op mijn pad komen waarvoor ik de Turf Tank One kan inzetten.”

Trial and error
Jan Jong is zijn carrière als zelfstandig ondernemer van JongGras begonnen in de Amsterdam ArenA, nu de Johan Cruijff ArenA. Opgeklommen tot Fieldmanager en in die jaren alle fijne kneepjes van het vak mogen leren. “In Amsterdam begon ik – wat het veld betreft – op het slechtste moment wat je kunt bedenken. Het was het lachertje van de Eredivisie. Vrijwel ieder kwartaal werd het veld vervangen. Via trial and error hebben we door de jaren heen veel problemen getackeld. Van simpele tot praktische oplossingen. Uiteindelijk hebben we al die problemen kunnen ombuigen tot het realiseren van een van de beste velden van Nederland. Mooi dat ik daar een bijdrage aan heb mogen leveren.”

Via Sparta waar Jong allereerst verantwoordelijk was voor het onderhoud tijdens het WK Dames in 2017 en vervolgens het facilitair beheer van het Sparta stadion, het veld en het trainingscomplex kwam hij in Almere City. Zijn taak was het Fieldmanagement naar een hoger plan te trekken. In die tijd is in Almere City, door maatschappelijke druk, de trend ingezet om de switch te maken van kunstgras naar natuurgras. “Ik heb eens met Marco van Basten mogen werken. Hij zei toen heel treffend, dat goed natuurgras altijd beter is dan kunstgras. Ik denk dat hij daar nog steeds gelijk in heeft.”

Win-winsituatie
Jong heeft zijn Turf Tank One aangeschaft bij Arjen Spek van Milati Grass Machines in Papendrecht. “Arjen ontmoette ik in mijn periode bij de ArenA. Het was in de tijd dat we in de ArenA steeds meer milieubewust bezig wilden zijn. Daar hoorden naar ons idee ook elektrische maaiers bij. Ik legde de vraag bij Arjen neer en hij is daarmee naar zijn leveranciers gegaan. Vervolgens is er een lijn van maaimachines op accu’s ontwikkeld. Wat ik dus zo bijzonder aan Arjen vind, is dat hij goede contacten en directe lijnen heeft met de ontwikkelaars van producten. Daarnaast zal hij nieuwe producten altijd eerst testen met de eindgebruiker alvorens het product in zijn assortiment op te nemen. Door plus- en minpunten terug te koppelen aan de fabriek ontstaan goede, zeer bruikbare producten. Zo ontstaat een win-winsituatie waarvan iedereen profiteert. Daarnaast heb ik Arjen in de achterliggende jaren leren kennen als betrouwbaar en bijzonder enthousiast. Arjen is geen echte verkoper. Is hij enthousiast over een product vertelt hij daar zo aanstekelijk over dat ik alleen al door zijn verhaal overtuigd raak van het nut en de efficiëntie. Zo ook de Turf Tank One. Een buitengewoon goede investering.”

Foto: Cees van der Wal fotografie