ADO Den Haag speelt sinds het nieuwe seizoen op echt natuurgras. AH Vrij voor groen, grond en infra zorgt voor het onderhoud van de grasmat. Henk Slootweg, projectleider bij AHVrij en verantwoordelijk voor dit voetbalveld, heeft daarom speciaal Allett machines aangeschaft via Milati Grass Machines. “Voor een veld als dit is professioneel materieel onmisbaar.”

Henk Slootweg is trots op de grasmat van ADO Den Haag. “Ik ben fan van natuurgras. Niets mooier dan dat. Niet omdat je het zogenaamd moet ruiken of dat echt gras beleving is.” Slootweg is nog van de oude stempel, zoals hij zelf verwoord. Het gaat er bij hem om dat echt gras duurzaam en goed voor het milieu is. “Daar gaat het mij om. Gras is een levend organisme dat CO2 opneemt. CO2-opname is gerelateerd aan groei. Met het veld hebben wij veel groei en daarmee veel CO2 opname. Dat helpt ons milieu. Een echte grasmat is ook veel duurzamer dan kunstgras. Met goed onderhoud en zonder al te veel bijzondere situaties kan deze grasmat wel 30 jaar liggen. Kunstgras moet om de acht à tien jaar worden vervangen. Buiten een paar stoffen die hergebruikt kunnen worden gaat het overgrote deel van kunstgras naar het restafval. Dat moeten we niet willen. We kennen allemaal de reclamefilmpjes van kinderen die tegen plastic zakken zijn. Ondertussen leggen wij als volwassenen een plastic grasmat neer en laten onze kinderen daarop voetballen …”

De nieuwe grasmat bij ADO Den Haag is van een uitstekende kwaliteit. De coronacrisis was in dit geval een voordeel. “Mijn collega’s hebben de gehele transitie van kunstgras naar natuurgras gedaan. In eerste instantie was het de bedoeling dat we een natuurmat zouden leggen die ergens anders was gekweekt. Omdat er voor de zomerstop niet werd gevoetbald, hebben we nu een GrassMaster-veld kunnen aanleggen dat uit 100% natuurgras bestaat, maar versterkt met unieke vezels, die zorgvuldig zijn geïnstalleerd in de ondergrond. Dit zorgt voor een zeer hoge kwaliteit grasmat.”

Om die kwaliteit ook hoog te houden zijn specialistische machines nodig, weet Slootweg. In de aanbesteding van de gemeente Den Haag stond bovendien een voorwaarde voor duurzaam onderhoud. “Dan zijn lichte, elektrische handmachines de enige optie. We hebben daarom gekozen voor twee Allett C34 Evolution kooimaaiers, twee cirkelmaaiers en tweemaal een Allett Uplift 86 Evolution. Milati Grass Machines heeft ons daarin geadviseerd en de machines geleverd. Het materieel gebruiken we alleen bij ADO Den Haag. Omdat de club zonnepanelen heeft, wekt het zijn eigen stroom op. Wij maken gebruik van de stroom om de accu’s van de machines op te laden. Hoe duurzaam wil je het hebben?”

De machines zijn niet alleen duurzaam, ook gebruiksvriendelijker. Minder geluidsoverlast en geen benzinedampen tijdens de bediening. Bovendien maakt Allett zijn machines zo dat onderhoud aan de machines eenvoudig is.

AHVrij zet de Allett kooimaaier voor de wedstrijd in om een zo vlak mogelijk maaibeeld van het veld te realiseren. Alle grassprieten exact 2,23 mm hoog. De Uplift wordt na de wedstrijd ingezet om speelschade van het veld te krijgen. “Blijft dit liggen dan veroorzaakt het rotting en schimmel en kunnen er ziektes in het veld komen. Bovendien zorgen de rollen aan de onderkant van de Uplift voor die mooie strepen op het veld. Kom je dus maandag na een wedstrijd naar het stadion, kun je niet meer zien dat er een dag eerder op is gespeeld.” Voor het belijnen van het veld heeft AHVrij de Fleet Beamrider SX aangeschaft bij Milati. Een lasergestuurde belijningswagen, waarmee het uitzetten van de lijnen snel en zeer nauwkeurig gebeurt.

Het bestuur van ADO Den Haag is content met de conditie van het veld. De eerste reacties van de spelers zijn ook razend positief. Slootweg zelf is vooral blij dat er weer een stadion is met echt natuurgras. “Een voetbalveld dat goed is voor ons milieu en waarop we duurzaam onderhoud kunnen plegen. En nu het bestuur en de spelers van de club ook tevreden zijn, zijn wij dat helemaal.”

v.l.n.r.: Rick Vrij – AHVrij, Dave Allett- Allett, Hans van der Helm – Allett dealer Van de Berg, Henk Slootweg – AHVrij, Bo Videler – AHVrij

Fotografie m.u.v. laatste foto in dit artikel: Cees van der Wal fotografie