De elektrische en autonome RoviMo van het Zwitserse Ronovatec reed onlangs zijn eerste meters op Nederlandse grond. Volgens de ontwikkelaars is dit nog maar het begin, want zij willen de functionaliteiten van de machine fors uitbreiden. 

Begin dit jaar kondigde machinedealer Milati uit Papendrecht (ZH.) aan dat het bedrijf de autonome RoviMo-werktuigendrager gaat importeren. Deze zomer zou de machine al gedemonstreerd worden, maar corona gooide roet in het eten. In september kon het feest wel doorgaan. Onder meer op de golfbaan in Heelsum (Gld.), bij Velo Voetbal in Wateringen (ZH.) en in het FBK-stadion in Hengelo (Ov.) en i.s.m. Hofstede Timmerman Staphorst op het sportpark de Marslanden in Zwolle werd de machine getoond aan tientallen geïnteresseerden. De RoviMo-werktuigendrager is ontwikkeld door het Zwitserse Ronovatec in samenwerking met de universiteit van Luzern. Het eerste prototype was in 2019 af en werd getest door de groenafdeling van de stad Zurich. Daar maaide de werktuigendrager meerdere sportvelden. Een jaar later was de machine praktijkrijp en werd zij officieel geïntroduceerd. Inmiddels draaien er vijf machines in Zwitserland en één in de dwergstaat Liechtenstein. Ronovatec wil het afzetgebied graag uitbreiden en daarom namen de ontwikkelaars contact op met Arjen Spek, directeur van Milati. Milati importeert al enige tijd de Turf Tank en de Natuition Violette, twee autonome machines voor het belijnen en onkruidvrij houden van sportvelden. Op het vlak van autonome machines loopt Spek voorop, merkten de mensen van Ronovatec. En zo werd Milati de Nederlandse importeur van Ronovatec. Spek: “Nederlandse aannemers, gemeenten en sportclubs staan steeds meer open voor autonome machines.”

Een laserscanner voorop de maaiunit detecteert objecten op het gras. Ook is de machine rondom voorzien van veiligheidsbumpers. 

De RoviMo kan meerdere bewerkingen uitvoeren. Aan de voorkant zit een Infinicut-maaiunit waarvan je de cassettes kunt verwisselen. Zo kun je er verschillende messenkooien, borstels, beluchters en verticuteercassettes in plaatsen. Het aantal werktuigen wordt komende tijd nog behoorlijk uitgebreid. Zo spreken de ontwikkelaars over de komst van een cirkeldek, kunstgrasborstel, belijningsmachine en een driedelige kooimaaierset. Ook willen ze dat de machine de opvangbakken automatisch gaat lossen op een vooraf geprogrammeerde plek. Ronovatec durft nog niet aan te geven wanneer deze werktuigen verschijnen. “Tussen nu en 2024”, verklapt Arjen Spek. Eén ding is wel zeker: alle werktuigen worden elektrisch aangedreven. De werktuigendrager beweegt zich immers ook elektrisch voort. 

Onder de beschermkap is plaats voor zes accu’s. Ze kunnen in de machine worden opgeladen. Aan de rechterkant zit daarvoor een stekkeraansluiting. 

Onder de kunststof beschermkap, die dankzij twee gasveren open blijft staan, vind je de lithium-ionaccu’s. Standaard beschikt de machine over vier 2,5 kWh-accu’s, die verwerkt zijn in koffertjes van ongeveer 12 kg per stuk. De koffertjes kun je uitnemen en apart van elkaar opladen. Eventueel kun je een tweede set accu’s terugplaatsen om stilstand te voorkomen. Overigens kun je de accu’s ook in de machine opladen. In dat geval koppel je de machine met een kabel aan een driefasenaansluiting. Zo hoef je niet te sjouwen met de accu’s en laden alle vier of zes de accu’s tegelijkertijd op. Het laden neemt volgens de fabrikant ongeveer drie uur in beslag. Dat valt mee. Volgens de ontwikkelaars kan de machine met vier accu’s ongeveer twee voetbalvelden maaien. Dat komt neer op een werktijd van ongeveer 8 uur. Met de aanschaf van twee extra accu’s schroef je de werktijd op naar 12 uur. Ronovatec wil komende jaren ook graag een laadstation introduceren. Zodra de accu’s dan leeg raken, rijdt de werktuigendrager zelfstandig naar het station toe.

De Rovimo heeft een Infinicut-maaiunit waarvan je de cassettes kunt verwisselen. Elke cassette wordt elektrisch aangedreven. Met een druk op de knop kun je de cassette laten terugdraaien. Dit is handig voor het reinigen of het backlappen van een messenkooi.

Maairichting

De twee wielen aan de voorkant worden aangedreven, het achterwiel stuurt de werktuigendrager. Om spoorvorming te voorkomen, willen de ontwikkelaars een rol op de machine integreren. Hoe de constructie daarvoor eruit gaat zien, weten ze nog niet. De rol wordt achter de machine aangetrokken of wordt automatisch van de grond getild als de machine door de bocht gaat.

De werktuigendrager navigeert met behulp van rtk-gps op een nauwkeurigheid van 2,5 cm. Het is wel essentieel om een referentiestation bij het veld of de golfbaan te plaatsen. Volgens Spek is het signaal ook in een bosrijk gebied altijd krachtig genoeg om de machine autonoom te laten werken. Bij het programmeren bestuur je de werktuigendrager met een joystick die via een kabel met de machine verbonden is naar alle hoeken van het te maaien oppervlakte. Dit is bewerkelijk, maar eenmaal geprogrammeerd hoef je deze handelingen niet meer te herhalen. Met een draaiknop op de machine, waarin een klein display is verwerkt, selecteer je de oppervlakte die je wilt bewerken. Daarna stel je de rijsnelheid en de maai- of werkrichting (horizontaal, verticaal of schaakbord) in en start je de machine. Ronovatec heeft de bediening op de machine zo eenvoudig mogelijk willen houden en dat is goed gelukt. Wil je geavanceerde instellingen wijzigen, dan doe je dat via een applicatie op je telefoon. Het is wel omslachtig dat de werktuigendrager niet automatisch naar een volgend veld kan rijden. Zodra het ene veld gemaaid is, moet je de werktuigendrager handmatig naar het volgende veld rijden. Gelukkig zien ook de ontwikkelaars in dat dit onpraktisch is. Zij willen eerst een TÜV-keuring op de machine hebben, zodat ze er zeker van zijn dat de machine veilig een weg of pad kan oversteken. Om de veiligheid te waarborgen is de machine standaard voorzien van laser-scanners en veiligheidsbumpers. Detecteert de scanner een object, dan neemt de rijsnelheid af. Wijkt het object niet, dan stopt de machine. 

De machine kun je handmatig besturen met een joystick. Hiervoor steek je de stekker van de joystick achter in de machine. Een laserscanner voorop de maaiunit detecteert objecten op het gras. Ook is de machine rondom voorzien van veiligheidsbumpers. 

Stevige aanschafprijs

Zoals te verwachten bij een elektrisch voertuig die gebruik maakt van rtk-gps, is de aanschafprijs stevig. De machine kost 97.500 euro, exclusief btw. Om de verkoop buiten Zwitserland te stimuleren, geeft de fabrikant echter een forse korting op de eerste modellen. De eerste vijftien machines mogen weg voor 79.500 euro. De kosten om één veld te maaien zit op dit moment rond de € 38,00 per veld, Milati heeft een calculatie programma waarin aanschaf, afschrijving en kosten worden meegenomen.


Technische gegevens RoviMo

Accu                                        Lithiumion, 48 V
Aantal accu’s                            4 tot 6 stuks
Werktijd                                   8 – 12 uur
Oplader                                   380 V
Laadtijd                                    3 uur
Rijsnelheid                               Max. 9 km/h
Nauwkeurigheid                       ±2,5cm
Gewicht (zonder werktuig)        200 kg
Prijs                                         97.500 euro


Bron: Vakblad Tuin en Park Techniek