Met de kennis over de techniek van het backlappen van de kooimaaier is het niet al te best gesteld. Hoogtijd voor een lesje over de techniek van het scherp houden met slijppasta.

Als Arjen Spek op een onderhoudstraining of presentatie voor aannemers, greenkeepers en fieldmanagers vraagt wie met behulp van backlappen de messen van de kooimaaier scherp houdt, steekt vaak maar de helft van de aanwezigen een vinger in de lucht. En als Spek vervolgens doorvraagt hoe zij backlappen en hoe lang, wordt hem duidelijk dat nog lang niet al zijn publiek weet hoe je dit op de juiste manier aanpakt. “Soms hoor ik dat ze tot wel 20 minuten backlappen. Dan doe je het te laat, niet goed óf met de verkeerde slijppasta.” De hoogste tijd dus voor een korte bijspijkercursus backlappen.

Maaibeeld

Toegegeven, Spek is belanghebbende als het gaat om wel of niet backlappen. Zijn bedrijf, Milati Grass Machines in Papendrecht (ZH.), vertegenwoordigt in Europa het Amerikaanse bedrijf Foley United, dat allerhande machines en producten levert waarmee je de snijcilinders van kooimaaiers en messen van cirkelmaaiers scherp kunt maken én houden. Meer backlappen, betekent dus meer omzet voor Milati, erkent Spek. “Maar als je backlappen niet goed uitvoert, kun je het beter laten en adviseer ik om het geld in je zak te houden. Terwijl: als je goed doet, houd je de messen scherp en zie je dat resultaat terug in het maaibeeld en in een lager brandstofverbruik.”

Het is een misverstand dat backlappen het slijpen van de messen kan vervangen. Na verloop van tijd is het gewoon noodzakelijk om de coniciteit uit de snijcilinder te slijpen en de messen in de juiste hoek. Hetzelfde geldt voor het ondermes. Backlappen kan er wél voor zorgen dat de messen langer scherp blijven. “Ik hoor nog regelmatig critici verkondigen dat backlappen en lapmiddel is. Maar dat is beslist niet zo.”

Reinigen

Voordat je ermee begint is het van groot belang dat je de maaiunit goed reinigt. Vervolgens laat je de snijcilinder met circa 200 omwentelingen per minuut tegen de normale draairichting in draaien en smeer je slijppasta op de snijmessen. De achtersnijhoek van het mes neemt de pasta mee tussen de snijcilinder en het ondermes. En op dezelfde manier waarop een vijl een mes slijpt als je hem in één richting over dat mes beweegt, zorgt de slijppasta ervoor dat de snijhoek wordt geslepen en kleine braampjes van het mes verdwijnen. Een paar minuten backlappen is meestal voldoende.

Cruciaal voor een goed resultaat is de slijppasta die je op de messen smeert. Backlappasta is er met verschillende gritgroottes. De grove gritgroottes (60 en 80) is er voor kooimaaiers die worden ingezet op sportvelden en parken. De fijnere gritgroottes (120 en 150) is ontwikkeld voor het backlappen van snijcilinders die de green kort houden. “Vergelijk het met grof en fijn schuurpapier”, zegt Spek. “Grof schuurpapier is er speciaal voor verweerd en beschadigd hout en een fijne korrel is er voor de finishing touch van een deur die je strak wilt afwerken.”

Het grit is staalvijlsel dat in de pasta bij elkaar gehouden wordt door een vloeistof. Soms is dat olie of zeepsop. Foley United maakt slijppasta op basis van in water oplosbare siliconen. Dat heeft als voordeel dat je de maai-unit na het backlappen gewoon met een tuinslang kunt schoonspuiten. De siliconenvloeistof lost op, je houdt alleen het afgewerkte staalvijlsel over. “Je hebt dus geen hogedrukreiniger nodig en vermijdt dus dat je de keringen uit de lagers spuit.”

Gehard staal

Daarnaast is het materiaal van de snijcilinder en het ondermes van belang bij de keuze voor een slijtpasta. Als de snijcilinder of het ondermes is uitgevoerd in een gehard metaal (EdgeMax van Toro of Tungsten), moet je geen standaard slijppasta gebruiken, vertelt Spek. Voor het backlappen van dit soort geharde metalen heeft Foley United het hoogwaardiger Diamonite-slijppasta ontwikkeld. “Die pasta is verhit, waardoor het slijpsel veel harder is geworden. Daardoor rondt het grit niet af, zoals het geval is bij de standaard slijppasta. Maar het geharde slijpsel breekt doormidden, waardoor opnieuw scherpe randen ontstaan, waardoor de pasta zijn slijpende werking langer behoudt.” Deze geharde Diamonite-pasta is circa 25 procent duurder dan de standaard Razor Sharp-backlappasta van Foley United. Spek: “Maar als je geen geharde onderdelen op je maai-unit hebt, heeft het geen zin om deze duurdere slijppasta te gebruiken.” 

Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten en het artikel in Tuin en Park Techniek van juni 2020 te bekijken

Bron artikel: Tuin en Park Techniek