De Innovatieprijs Sportaccommodaties die is toegekend aan zowel het Grass2Grass kunstgrasconcept van RSI Sports, de Violette onkruidrobot van Milati, het Leer- en sportpark De Lange Leegte van de gemeente Veendam en de multifunctionele ijsbaan van Supersub-Sportbases en aannemer Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, zijn opstekers voor de hele Nederlandse maatschappij.

De vier winnaars werden tijdens de Dag van de Sportaccommodaties extra in het zonnetje gezet.

“De innovatie in sport leidt tot verhoogde sportprestaties en meer tevredenheid bij medewerkers en vrijwilligers maar ook bij de leden,” sprak inleider Dr. Ing. Kevin Heij.  Doorgaans werkt hij als onderzoeker aan het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam. 

Volgens Heij kunnen Nederlandse clubs (en, dus, gemeenten) nog flinke stappen zetten. In zijn onderzoek scoren clubs slechts een 4,8 qua sportinnovatie. Bovendien is men vaak terughoudend wanneer het aankomt op de omarming van nieuwe producten. Slechts 2% van de investeringen werd hiervoor gereserveerd. “Je ziet vaak een kuddegedrag; iets wordt pas aangeschaft omdat het elders al is gedaan. Niet omdat men zelf meteen overtuigd is van de meerwaarde ervan.” 

Wel degelijk meerwaarde
Wie zeker niet twijfelden aan de eventuele meerwaarde van hun innovaties, waren de vier vertegenwoordigers van de verschillende organisaties die een pitch mochten maken. Alle vier zijn ze al winnaar maar ze konden nog altijd aanspraak op vier verschillende prijzen maken. 

Grass2Grass
Zo verlaagd Grass2Grass polyester kunstgras de afhankelijkheid van nieuwe olie voor de productie van kunstgras. Het is 100% recyclebaar en van het gerecycled materiaal kan keer op keer een hoogwaardige mat worden gemaakt. “Ik voorzie dat een nieuw businessmodel gaat ontstaan waarbij de kunstgrasmat eigendom blijft van de installateur waardoor de investeringskosten voor hoogwaardige sportaccommodaties omlaag kunnen gaan,” zei Arnoud Fiolet van RSI SPORTS daarover.

Leer- en sportpark De Lange Leegte
Voor Mark Bakker van de gemeente Veendam, dat met een Leer- en sportpark het complex De Lange Leegte weer bruisend maakt, is vooral de multifunctionaliteit de meerwaarde. “De velden worden gebruikt door zowel de verenigingen als de naastgelegen school. Daarnaast faciliteert het individuele sporten zoals wandelen of skaten maar we beschikken ook over twee ASM-locaties.” Het Athletic Skills Model is een laagdrempelige methode op basis van 10 basisvormen die zowel jong als oud in staat stelt om, geheel naar eigen inzicht, zowel hun conditie als fysiek bij te schaven.

Violette onkruidverwijderaar
Arjan Spek van Milati roemt juist weer de milieuvriendelijke methode van zijn Violette robot om de lastige, fysiek zware taak onkruid weghalen, te vervangen. “Deze zelfrijdende robot beschikt over een camera waarmee het onkruid zoals de weegbree of paardenbloem identificeert. Het is ook voorzien van een kleine boormachine met verschillende boorkopjes. Afhankelijk van het soort onkruid, kiest het een boorkop en doorboort het het onkruid of trekt het het eruit.” De robot is ook voorzien van een zaaifunctie zodat de leeggekomen plek meteen opnieuw kan worden ingezaaid.

Schaats- en skeelerbaan van asfalt en beton
Paul van Berkel, die namens de combinatie Van Kessel Sport en Cultuurtechniek en Supersub-Sportbases sprak, roemt hun nieuwe ijsbaanconcept omdat het schaatsen bij lage temperaturen al mogelijk maakt. “De ondoorlaatbare Supersub schuimbeton vormt daarbij de basis. Die wordt afgewerkt met een speciale laag asfalt om, op zomerse dagen, skeeleren, hardlopen of fietsen mogelijk te maken. Zodra het ook maar even vriest, wordt de baan met een slim systeem nat gemaakt zodat er laagje voor laagje een goede ijslaag ontstaat. Op die manier is het IJsclub Winterswijk gelukt om al bij -1⁰ te schaatsen.” Sinds de komst van de nieuwe constructie is het ledental van de ijsvereniging verdrievoudigd.

Innovaties vormen slechts de start
Juryleden Eric van der Veen (Sportinnovator), Arno Hermans (Sports Vitality), Rik van Kraaij (RVO coördinator routekaart Verduurzaming) en Karin van Bijsterveld (NL Actief) namen de vier winnaars nog eenmaal langs de lat. Alle vier ontvingen daarom nog wat aanvullend advies of informatie waarmee ze hun product, volgens de jury, nog beter kunnen maken. Grass2Grass van RSI SPORTS won daarnaast een Kennisvoucher terwijl gemeente Veendam haar verhaal over Leer- en sportpark De Lange Leegte nu ook in VSG Magazine mag vertellen. Met zowel de Innovatievoucher als de Publieksvoucher om een promotievideo te laten maken voor de schaats- en skeelerbaan van de combinatie Supersub-Sportbases en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, bleef de Violette van Milati een beetje in de schaduw achter. Gelukkig trekken robots zich daar niets van aan en mocht dat wel zo zijn: de innovatie om dat te veranderen bestaan al.

De conclusie van Dr. Ing. Kevin Heij dat Nederlandse sportsclubs slechts een 4,8 scoren qua sportinnovatie, schreeuwt om aandacht. Net als de winnaars van vorig jaar, het jaar daarvoor maar óók die van komend jaar, tonen de vier deelnemers van dit jaar dat, vanuit innovatief karakter, alles kan. Als clubs en gemeenten meer bereid zijn om samen de uitdaging aan te gaan, dan heeft de uitkomst een potentieel van 17 miljoen winnaars.

De Innovatieprijs Sportaccommodaties is een initiatief van de branchevereniging BSNC, Sportinnovator, NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Ook volgend jaar gaat de competitie op herhaling.


Bron: Sportfields.info
Auteur: Guy Oldenkotte